Borkóstolás minden szombat és vasárnap 13-18h között. Foglalás

5Dudás Borászat  —

5Dudás Borászat

5Dudás Borászat: Ismerd meg a történetünket

Szeretnénk, ha a különféle boraink mellett az 5Dudás Borászat történetét és a mögötte álló embereket is megismernétek, ezért elhoztunk nektek néhány érdekességet a borászatunkról.

A borkészítés miértje

A bor készítésének ötlete nem egy teljesen friss gondolat volt, hiszen mindig is volt szőlőterületünk, és mindannyian nagy rajongói voltunk a bornak. Ennek az egyik oka, hogy a borászatunk „főnökasszonya”, aki egyben az 5 Dudás közül az édesanya (róla egy következő blogposztban többet is megtudhattok), az „Egri Borbarát Hölgyek” tagja. Mindannyiunkról elmondható, hogy szeretünk nagyot álmodni, ezért nem volt kérdés, hogy idővel belevágunk a saját borunk elkészítésébe.

Az alapok, a család és a szakemberek

Természetesen hamar beigazolódott, hogy ez nem könnyű dolog, tulajdonképpen mindennel meggyűlt a bajunk, amivel csak lehetett, beleértve a tervezést és a kivitelezést is. Szerencsére végül a sok belefektetett munka meghozta a gyümölcsét. Az 5Dudás Borászat egy 3000 hl-es kapacitással rendelkező családi üzemmé nőte ki magát, és 50 ha (főleg a mátrai borvidékre jellemző szőlőfajtákkal, pl.: Olaszrizling, Muscat Ottonel, Kékfrankos…stb.) szőlőültetvénnyel rendelkezik. A családunk egészen az első oltvány elültetésétől kezdve az első palack bor legördüléséig a palackozó sorról, minden egyes fontos lépésnél ott volt. Éppen ezért vulkanikus borainkban a nagyszerű aromák mellett a szív és a lélek is benne van. Elkötelezett küldetésünk, hogy borainkat legalább olyan örömmel fogyasszátok, mint amilyen örömmel mi elkészítettük nektek!

A céljaink elérésében további segítség volt, hogy idővel sikerült megtalálnunk azokat a szakembereket is, akikkel öröm dolgozni, és legalább annyira hisznek az 5Dudás Borászatban, mint mi magunk. Szeretnénk a következő időszakban majd őket is bemutatni nektek a különféle felületeinken, beleértve a blogot, facebook és instagram, illetve TikTok oldalunkat.?

További helyszíneink és programjaink

 Számunkra kifejezetten fontos, hogy értéket és élményt adjunk, illetve egy olyan közösséget tudjunk építeni, ahol mindenki jól érzi magát. Ezért nem csak különféle borok elkészítését tűztük ki célul, hanem létrehoztunk Gyöngyösön egy családias hangulatú lakáséttermet is, ahol havonta 1 alkalommal nyílt napon tudtok részt venni, és a borok mellett a szakácsunk legfinomabb fogásait is megkóstolhatjátok. Abban az esetben, ha 8-14 fővel szeretnétek ellátogatni hozzánk, előzetes egyeztetés alapján a hét bármely napján várunk titeket egy személyre szabott borvacsorára. Továbbá készül már az Öntöde nevű helyszínünk, ami többféle kikapcsolódási lehetőséget is biztosít. Az esküvőkre, rendezvényekre és konferenciákra egyaránt alkalmas kultúrplacc, valamint a különleges borokat kínáló gasztrobisztro összesen 300 fő befogadására lesz alkalmas.

 

+1 érdekesség

A gyöngyösi borospincénk kialakításakor felfedeztünk egy üvegcsempével kirakott „titkos helyet”, ahol egy különleges motívum látható a falon. Azóta kutatjuk, hogy pontosan mi lehetett ott, de sajnos az összes levéltári anyag elázott vagy tönkrement. Mi úgy gondoljuk, hogy valamilyen bor vagy ásványvíz üzem lehetett a világháború idején. Ha ezzel kapcsolatban bárkinek van ötlete vagy információja, nagyon szívesen vesszük őket!

5Dudás Borászat

Lájkolj, kommentelj és csevegj velünk közösségi média oldalainkon! 

Borkóstoló és borvacsora

Kóstolj, ízlelj, élvezd az élményt!

Shop

Nézelődj, rendelj és már ihatod is illatos és vulkanikus borainkat!